Czekoladowe muffinki/babeczki z mąki kokosowej (bez: glutenu, nabiału, zbóż, cukru)

Dawno nie było żadnych postów na blogu z przyczyn osobistych. Ale obiecuję, że się poprawię 😀

Dzisiaj muffinkowych eksperymentów ciąg dalszy 🙂 Tym razem powstały gościnnie u moich rodziców. W trakcie rowerowych wycieczek po okolicy przypadkiem odkryłam na Bemowie (w Warszawie) nowy, wspaniały sklep ekologiczny Mała Wieś i zakupiłam tam mąkę kokosową Symbio. Niby nic szczególnego a jednak, bo okazało się, że jakość mąki kokosowej ma duże znaczenie. Osobom mieszkającym na Bemowie i w okolicach polecam ten sklep bo mają bardzo dobrej jakości ekologiczne mięso i wędliny, w cenach do przełknięcia;)

Pomysł na te babeczki pojawił się gdy znalazłam w lodówce resztkę batata i nie bardzo wiedziałam co z nim zrobić.  Od razu przyszło mi do głowy połączenie go z moja nową mąką kokosową. Jeżeli myślicie, że wypieki z mąki kokosowej muszą być suche i toporne to okrutnie się mylicie 😛 Te muffinki są wilgotne, puszyste i niewiarygodnie mięciutkie, bardzo przypominają zwykłe, pieczone z mąki pszennej ale oczywiście, w przeciwieństwie do tamtych, są zdrowe i nam nie szkodzą.

Do przygotowania potrzebujesz (10 muffinków):

  • 4 jajka,
  • 4 kopiaste łyżki mąki kokosowej,
  • 3 kopiaste  łyżki oleju kokosowego (ja akurat miałam taki rafinowany) + do wysmarowania foremki,
  • 1,5 łyżki miodu (jeżeli lubicie słodkie to dajcie więcej),
  • 2 łyżki kakao,
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny,
  • 1/2 małego batata
  • 1/2 szklanki wody + woda do ugotowania batata
  • 2 łyżeczki mielonej wanilii
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli + do ubicia białek.
  1. Batata pokroić na mniejsze kawałki, w garnuszku zalać niewielką ilością wody i ugotować do miękkości (powinien być nawet trochę rozgotowany). Odstawić do ostudzenia.
  2. Suche składniki wymieszać razem w misce.
  3. Żółtka oddzielić od białek. Do białek dodać szczyptę soli i odstawić. Żółtka zblendować z miodem, olejem, batatem, sokiem z cytryny i wodą  do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać do suchych składników i wszystko zblendować do jednolitej konsystencji.
  4. Białka ubić na sztywna pianę i delikatnie połączyć łopatką/łyżką z resztą masy.
  5. Silikonową foremkę do muffinków wysmarować tłuszczem, nałożyć masę i piec w temperaturze 180°C z termoobiegiem ok. 20min *Uwaga! Czas pieczenia zależy od mocy piekarnika, ten w którym je piekłam jest dość słaby więc w nowszych czas pieczenia może być krótszy. Trzeba pilnować żeby się nie przypaliły.
  6. WP_20160406_003WP_20160406_018WP_20160406_027

Smacznego!

Jeżeli spodobał Ci się mój przepis koniecznie podziel się nim ze znajomymi😉

 

 

Reklamy

6 uwag do wpisu “Czekoladowe muffinki/babeczki z mąki kokosowej (bez: glutenu, nabiału, zbóż, cukru)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s