Kruche ciasteczka kasztanowo – teffowe z miodem i cynamonem (bez: glutenu, nabiału, cukru)

Dzisiaj mam dla Was przepis na kruche ciasteczka z użyciem jednej, z moich ulubionych mąk czyli mąki z teff. Teff lub inaczej miłka abisyńska to pseudo zboże lub nawet trafniej jest powiedzieć, że to trawa. Najwięcej jej upraw jest w Etiopii gdzie, jest głównym źródłem pożywienia. Robi się z niej mąkę, płatki, placki, alkohol, pieczywo – ma wszechstronne zastosowanie. Jak większość znanych nam  wszystkim pseudo zbóż jest bogatym źródłem witamin i minerałów. Zawiera ogromną ilość fosforu (429mg/100g), potasu (427mg/100g), wapnia (180mg/ 100g),  magnezu (184mg/100g), żelaza (7,6mg/100g), selenu (4,4 µg/100g), cynku (3,6mg/100g), manganu (9,2mg/100g) oraz błonnika pokarmowego (8mg/100g). Witaminy takie jak:  A (9UI/ 100g), K (1,9µg/100g), niacynę ( 3,4mg/ 100g). Ma również bardzo dużo białka (13,3g/100g) a także aminokwas – lizynę. Dodatkowo reguluje poziom cukru we krwi, co nam Hashimotowcom jest bardzo potrzebne. Oczywiście nie zawiera glutenu, jednak wykazuje dobre właściwości wiążące. Ma delikatny orzechowy smak. Mąką z teff cenowo wychodzi o wiele przystępniej (9zł/400g) niż mąka kasztanowa (14zł/250g) a moim zdaniem jest od niej o wiele lepsza 😉

Po raz pierwszy zrobiłam takie ciasteczka. Pierwsza partia została pożarta przez małego krasnala a przy drugiej niestety nieco mi się zagapiło i trochę za mocno się przyrumieniły. Co ciekawe te zbyt mocno przypieczone były również bardzo smakowite. Ciastka są kruche i chrupiące ale nie twarde;) Jeżeli nie lubicie bardzo słodkich ciastek, zmniejszcie ilość miodu – moje były dość słodkie.

Zapraszam Was do zrobienia kruchych ciasteczek z mąki z teff i kasztanowej.

Do przygotowania potrzebujesz (24 ciastka):

  • 1/2 szklanki mąki z teff
  • 3/4 szklanki mąki z kasztanów
  • 2 jajka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta zmielonego anyżu, soli i sody oczyszczonej.
  1. Suche składniki mieszamy razem w misce.
  2. Jajka mieszamy z miodem (aż się dobrze połączą). Przelewamy do suchych składników, dodajemy olej kokosowy i mieszamy wszystko razem do uzyskania jednolitej masy (ja mieszałam silikonową łopatką). * Uwaga! Masa musi być zwarta, niestety klei się do rąk więc ciężko z niej uformować samemu ciasteczka. Potrzebna jest forma do muffinek.
  3. Foremkę do muffinek, smarujemy olejem kokosowym i nakładamy ciasto. Potem łyżeczką rozklepujemy masę aby pokryła całą powierzchnię, w każdej foremce. *Uwaga! Proponuję nakładać mało ciasta do foremki (po 1 łyżeczce) wtedy ciastka będą cieńsze i bardziej chrupiące.
  4. ciastka
  5. WP_20160314_002
  6. Pieczemy w 180ºC przez ok 10-15min aż do delikatnego przyrumienienia ciastek.
  7. Upieczone ciastka zostawiamy do ostygnięcia lub zjadamy od razu 😛

WP_20160314_016

WP_20160314_030

Smacznego!

Używacie w kuchni mąki z teff? Piszcie w komentarzach 😉

Jeżeli przepis się Wam spodobał, koniecznie podzielcie się nim ze znajomymi!

Reklamy

2 uwagi do wpisu “Kruche ciasteczka kasztanowo – teffowe z miodem i cynamonem (bez: glutenu, nabiału, cukru)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s