Czekoladowy torcik batatowo – jaglany z musem gruszkowym (bez: glutenu, nabiału, zbóż, cukru)

Pierwotnie miało być brownie a wyszedł prawdziwy czekoladowy torcik:) Bardzo się bałam czy mi wyjdzie to ciasto bo namieszałam w nim dość mocno. Z duszą na ramieniu wkładałam je do piekarnika ale udało się. Jest wspaniale czekoladowe z nutka pomarańczy, miękkie i wilgotne w środku.

Zastanawiałam się czy zblendować kaszę jaglaną i ostatecznie postanowiłam ją zostawić w całości. Jeżeli lubicie gładką teksturę ciasta, możecie bez problemu ją zblendować.

Niestety do zdjęć uratowała się tylko połowa ciasta 😛

Do przygotowania potrzebujesz:

  • szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1,5 średniego batata
  • 5 -6 jajek (5 dużych; 6 średnich)
  • 2banany
  • 1 jabłko
  • skórka z 1/2 pomarańczy  + sok z 1/2 pomarańczy
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki tłuszczu (masło klarowane, olej kokosowy) + do posmarowania formy
  • 5 łyżek dobrego kakao
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • szczypta soli

Mus gruszkowy:

  • 1 gruszka
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • kilka kropel cytryny
  • łyżeczka miodu (jeżeli gruszka jest bardzo słodka można pominąć)
  • 1/2 szklanki wody

Polewa czekoladowa:

  • tabliczka dobrej jakości czekolady min. 80%
  • 4 łyżki wody
  • wiórki kokosowe do posypania
  1. Kaszę jaglaną gotujemy na średnio sypko z odrobiną soli, odstawiamy do przestygnięcia.
  2. Bataty obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy do miękkości w małej ilości wody ok. 15-20 min. Odstawiamy do przestygnięcia.
  3. Jajka wbijamy do miski, dodajemy kakao, cynamon, sodę, miód i odrobinę soli.
  4. Jabłko obieramy, wyjmujemy gniazda nasienne, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do miski z jajkami. Banana obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do naszej miski. Pomarańcz dokładnie szorujemy i sparzamy we wrzątku. Ścieramy skórkę z połowy pomarańczy i wyciskamy z niej sok do miski.
  5. Gdy bataty przestygną dodajemy je do jabłka, banana i jajek. Blendujemy  wszystko na gładką masę. * Jeżeli chcemy mieć gładkie ciasto, w tym momencie dodajemy też kaszę jaglaną i blendujemy wszystko razem. Jeżeli chemy mieć ziarenka to:
  6. Do gładkiej masy wrzucamy kaszę jaglaną i rozcieramy ją silikonową szpatułką (lub łyżką) w misce tak, żeby ziarenka się równomiernie połączyły z masą (żeby nie było dużych grud kaszy).
  7. brownie
  8. Formę do ciasta ∅24 cm, wykładamy papierem, smarujemy tłuszczem i wlewamy ciasto. Pieczemy 40-45 min. w 190 stopniach, bez termoobiegu. Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
  9. Gdy ciasto jest już trochę wystudzone możemy przygotować mus gruszkowy. Gruszkę obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy kilka kropel cytryny, miód i blendujemy na gładko.
  10. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy do gruszki i wstawiamy do lodówki. Po ok 20 min sprawdzamy jak się ścina żelatyna, nie dopuszczamy do całkowitego ścięcia ale nie może być zbyt płynna. Potrzebujemy takiej konsystencji abyśmy mogli wyłożyć ją na ciasto. Gdy ciasto jest już zimne wykładamy na wierzch mus gruszkowy i wsadzamy do lodówki do czasu aż żelatyna się zetnie.
  11. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy odrobinę wody i rozpuszczoną czekoladą smarujemy ciasto, wkładamy do lodówki. Gdy czekolada już zastygnie posypujemy wiórkami kokosowymi 🙂 Ciasto przechowujemy w lodówce.

WP_20160226_017

WP_20160226_007

Jak wam się podoba taki torcik? Piszcie w komentarzach 😉

Jeżeli przepis się Wam spodobał , koniecznie podzielcie się nim ze znajomymi!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s