Czekoladowy budyń batatowo – bananowy (bez: glutenu, nabiału, cukru, jajek, zbóż)

Po powrocie ze szpitala naszła mnie ochota na coś czekoladowego. Zrobiłam szybki rekonesans w kuchni i okazało się, że jest tam kilka składników, z których mogę zrobić budyń. Oczywiście zdrowy i pożywny;)

Do przygotowania potrzebujesz:

  • 1/2 małego batata
  • 1 dojrzały banan
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka miodu (można dać więcej jak ktoś lubi bardziej słodkie desery)
  • 1 łyżeczka tłuszczu (masło, olej kokosowy)
  • 1 łyżka wiórków kokosowych (do posypania budyniu)
  • 150 ml wody
  • szczypta soli.
  1. Połowę batata obieram i kroję na mniejsze kawałki, wrzucam do garnuszka  wodą i gotuję aż będzie miękki (ok.15min). Nie wylewam wody bo się jeszcze przyda. Uwaga! Jeżeli woda wyparuje a batat nadal jest twardy to trzeba jej jeszcze dolać i gotować dalej.
  2. Banana obieram kroję na mniejsze kawałki i wrzucam do miski. Dodaję ugotowanego batata, kakao, miód, tłuszcz i sól. Wszystko blenduję na gładką masę, jeżeli masa jest zbyt gęsta dodaję wody z gotowania batata i dalej blenduję do uzyskania pożądanej konsystencji.

WP_20160224_006

I to wszystko! Szybkie i proste.

Lubicie budyń? Piszcie w komentarzach 😉

Jeżeli przepis się Wam spodobał , koniecznie podzielcie się nim ze znajomymi!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s