Samurajski obiad – mielony z porem i frytki z kalarepy (bez: glutenu, zbóż, cukru, mleka, jajek)

Czy tradycyjny polski mielony może mieć wspólnego z samurajami? Ależ oczywiście, może być nie tylko samurajski, może być też  wspaniale aromatyczny! Do dzieła!

Do przygotowania takiego obiadu potrzebujesz:

  • 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego (u mnie zmieszane po 250g: łopatki i karkówki)
  • ½ kalarepki
  • 1 burak podłużny
  • kapusta kiszona
  • smalec/masło klarowane do smażenia
  • przyprawy: sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czarnuszka.

  1. Buraka nieobranego gotujemy na parze. Czas gotowania zależy od wielkości naszych buraków, ja zwykle wybieram  te średniej wielkości i gotuję ok. 30-40min. Zawsze dobrze jest ugotować kilka buraków, wtedy mamy dodatek np. do obiadu na kilka dni.
  2. Gdy buraki się gotują mamy czas na przygotowanie mięsa. Pora kroimy bardzo drobniutko, siekamy i wrzucamy do mięsa mielonego, dodajemy przyprawy (sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi, czarnuszkę). Trzeba uważać z  czarnuszką bo ma bardzo intensywny smak, ja dodaje małą, płaską łyżeczkę na 0,5kg mięsa, trochę mniej czosnku niedźwiedziego. Wyrabiamy masę mięsną i dodajemy troszkę wody, żeby kotlety były soczyste. Nie dodajemy jajka bo wtedy kotlety będą twarde ;). Dobrze jest mięso zostawić na noc z tymi wszystkimi przyprawami ale jeżeli  nie mamy na to czasu, nic nie szkodzi.
  3. Kalarepkę kroimy na plasterki a potem z tych plasterków kroimy frytki.
  4. Tłuszcz rozgrzewamy na patelni. Formujemy średnie kulki, spłaszczamy je i wrzucamy na patelnie. Smażymy aż nie będą surowe ale też nie za długo bo kotleciki będą suche. Można też przykryć patelnię pokrywką od garnka albo taką specjalną do patelni.
  5. Ugotowane buraki obieramy ze skórki, kroimy na kawałki. Usmażone kotleciki, kawałki buraka, frytki z kalarepki i kapustę kiszoną wykładamy na talerze. Moje dziecię zajadało ze smakiem, to chyba najlepsza rekomendacja:)

WP_20160122_001

 

I tak oto powstał wspaniały samurajski obiad 🙂

Smacznego! 🙂

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s