Idealne placuszki/racuszki jabłkowe z quinoa i siemieniem lnianym (bez: glutenu, cukru, nabiału, jajek)

Gdy zmieniałam swoje nawyki żywieniowe, brakowało mi smaków z dzieciństwa. Tym smakiem są placuszki/racuszki z jabłkami. Na zewnątrz chrupiące, w środku wilgotne. W tradycyjnej wersji są one zabronione w diecie samurajów, jednak ja znalazłam na to sposób. Po kilku próbach udało mi się opracować placuszki idealne, smak z dzieciństwa odzyskany!

Do przygotowania ok 20-25 małych placuszków potrzebne będą:

  • 4 łyżki ziaren siemienia lnianego
  • 1 duże/lub 2 mniejsze słodko- kwaśne jabłka (ja akurat miałam Alwę)
  • 4-5 łyżek quinoa komosy ryżowej ugotowanej na sypko
  • 3 płaskie łyżki mąki z cieciorki
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego z puszki (wraz ze śmietanką)
  • 3/4 szklanki wody
  • łyżka miodu/syropu klonowego/cukru kokosowego (można dodać więcej wtedy będą bardziej słodkie)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • masło klarowane/olej kokosowy
  • dodatkowo ulubione owoce (mrożone lub świeże) lub tak jak w moim przypadku dżem malinowy własnej roboty (bez cukru!)
  1. Siemię lniane mielimy drobno w młynku do kawy (nie kupujemy już zmielonego bo bardzo szybko się psuje, jełczeje). Zmielone zalewamy w garnuszku wodą i gotujemy na małym ogniu ok 7-8 min, bardzo intensywnie mieszając trzepaczką – uwaga! szybko gęstnieje i musimy uważać żeby się nie przypaliło.
  2. Sodę mieszamy z mąką, z cieciorki.
  3. Gotowego glutka z siemienia przekładamy do miski, dorzucamy obrane i pozbawione gniazd nasiennych jabłko, komosę ryżową, mleko kokosowe, mąkę z sodą, sól, cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę.
  4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy placuszki z dwóch stron aż będą rumiane. Dobrze jest nakładać małe porcje ciasta łyżką na patelnię i rozpłaszczać okrężnymi ruchami, żeby się dobrze smażyły. Każdą następną porcję placków smażymy na dodatkowej niewielkiej ilości tłuszczu.
  5. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu ręcznikiem papierowym i zajadamy z owocami 🙂

WP_20160127_007_2

Smacznego!

Czy Wam też brakowało takich placuszków? Piszcie w komentarzach:)

Jeżeli przepis się Wam spodobał, koniecznie podzielcie się nim ze znajomymi!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s