Czekoladowe babeczki/muffinki (bez: glutenu, mleka, cukru)

Szybki i prosty przepis na super zdrowe babeczki/muffinki, które zawsze wychodzą (nie lubię marnować składników)! Niestety do zdjęcia uratowały się tylko 3:)

Do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 1 szklankę wiórków kokosowych (proponuję te Lidla – są bez konserwantów)
  • 2-3 łyżki dobrego kakao (ilość zależy od tego czy chcemy mocno kakaowe czy nie)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki jaglanej
  • kilka kropel – pół łyżeczki  soku z cytryny
  •  duża łyżka oleju kokosowego/ masła klarowanego (co akurat mamy w lodówce)
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół szklanki mleka kokosowego (proponuję mleko kokosowe w puszce z Rossmanna)
  • 1-2 łyżki miodu (w zależności jak słodkie desery lubimy)
  • 4 daktyle
  • szczypta soli

  1. Wiórki dobrze zmiel w młynku do kawy (jeżeli masz młynek o małej mocy podziel tą porcje na dwa razy) – powstanie coś w rodzaju mąki kokosowej.
  2. Daktyle podgotuj w małej ilości wody przez około 5-8 min aby były miękkie.
  3. Wsyp wszystkie suche składniki do miski, dodaj mokre (w tym miękkie daktyle wraz z wodą z ich gotowania) i zblenduj wszystko ręcznym blenderem do jednolitej konsystencji.
  4. Nasmaruj blachę do muffinek masłem klarowanym lub olejem kokosowym (ja użyłam masła), wtedy nie trzeba używać papierków do babeczek. Ja raz zrobiłam z papierkami i raz bez – lepiej wyszły bez papierków:)
  5. Wstaw blachę wypełnioną masą do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piecz przez max. 30 min – wszystko zależy od mocy piekarnika.

WP_20160118_009

I gotowe, wspaniałe wilgotne i zdrowe babeczki! Świetnie nadają się do zabrania ze sobą do pracy.

Smacznego!

Jakie lubicie muffinki? Piszcie w komentarzach;)

Jeżeli przepis się Wam spodobał, koniecznie podzielcie się nim ze znajomymi!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s